Att tänka på när du ska bleka dina tänder

Det var kanske en återförening av gymnasievänner eller kanske en oskyldig kommentar från ett barnbarn, oavsett vad som hände så är du nu medveten om dina gula tänder och du funderar på att bleka dem. Tandläkare kan antingen utföra eller rekommendera olika procedurer för att bleka dina tänder, och många blekningsprodukter utan recept är tillgängliga i apotek och stormarknader. Vad som är bäst för dig beror på flera saker, inklusive typen av missfärgning och hur mycket tid och pengar du är villig att spendera. Det finns två huvudtyper av blekningsprodukter. Vissa, främst blekande tandkräm, tar bort fläckar genom att polera kemiska medel eller milt slipmedel mot tänderna. Dessa förändrar inte tandens naturliga färg och kan bara bleka utseendet en aning. Den andra typen av produkt innehåller ett peroxidblekmedel (karbamidperoxid eller väteperoxid) som förändrar tändernas färg och kan bleka dem med flera nyanser.

 

Få hjälp av en tandläkare

Distriktstandvården i Sverige rekommenderar att du konsulterar din tandläkare innan du använder någon blekningsprodukt, även de som säljs på apotek. Blekning kan vara en obekväm procedur för personer med känsliga tänder eller diverse tandköttsproblem. De flesta produkter bleker endast den naturliga tandemaljen, så om du har tandfärgade fyllningar eller proteser kan blekningen ge ojämna resultat.

 

Din tandläkare kan utvärdera om blekning är rätt för dina tänder, eftersom olika typer av missfärgning svarar annorlunda på blekning. Till exempel fungerar blekning för de flesta fläckar orsakade av ålder, rökning och vanlig kaffe- eller tekonsumption, men det kanske inte är effektivt mot missfärgning som är resultatet av tetracykling, som är en ingrediens i vissa antibiotika. Även om du väljer en gör-det-själv produkt kan din tandläkare ge dig råd om de relativa fördelarna med diverse tillgängliga produkter hos https://tandblekningbutiken.se/. Idag finns en rad med olika alternativ om du ville bleka dina tänder; gå till tandläkare för en blekningsprocedur, receptbelagda blekningsprodukter från din tandläkare och självklart blekningsprodukter utan recept som finns tillgängliga på Apoteket och i andra butiker.

 

Säkerhet och effektivitet

Det finns väldigt lite bevis på den långsiktiga säkerheten och effektiviteten hos tandblekningsprodukter och procedurer. En analys av kliniska prövningar drog slutsatsen att blekningsprodukter verkar vara effektiva, men konsumenterna borde informeras bättre om biverkningar som t.ex. känslighet, irritation och även skada i tandköttet. Blekningsprodukter rekommenderas inte för barn under 16 år, för kvinnor som är gravida eller som ammar, för personer med känsliga tänder eller en allergi mot peroxid, eller för de med tandköttssjukdomar eller sliten tandemalj. Om någon blekingsprodukt orsakar irritation eller munsår, bör du sluta använda den omedelbart och kontakta din tandläkare.

 

I EU så har reglerna blivit striktare med åren när det kommer till vilka kemiska ämnen och den mängd som tillåts i blekningsprodukter. I andra länder utanför EU bör du dock vara försiktig när du köper dessa produkter i butik, läs baksidan av produkten och se till att du förstår innebörden av alla dess ingredienser.