Marknadsföra sitt företag

Marknadsföring – behöver man som egenföretagare det? Ja, alla företag behöver PR. Speciellt om du är ny in i branschen behöver du få din kundkrets att uppmärksamma dig. Om vi tar ett exempel med en elektriker som vill marknadsföra sig lokalt men där de ekonomiska möjligheterna till stora PR-kampanjer är begränsade så är faktiskt alternativen fortfarande många.

Samarbeten

Hitta andra småföretag som har samma kunder som dig. Som elektriker delar du till exempel kundkrets med snickarna, VVSarna och plattsättarna. Hitta med andra ord andra företag som du inte konkurrerar med och samarbeta. Tipsa om varandra, med eller utan ersättning och hur långt ni vill ta samarbetet bestämmer ni! Ni kan arrangera tävlingar, göra reklamutskick och ragga sponsorer tillsammans.

Syns i sociala media och på Internet

Skaffa en hemsida där du kan lägga upp kontaktuppgifter, lite bilder på installationer du genomfört och kanske en liten microblogg.

Skaffa ett Facebook-konto, ”Pelle elektriker”, Instagramkonto och twitterkonto och var aktiv, delta i flera renoveringsgrupper. Följ andra företag i området, gilla deras inlägg, bjud in dem att gilla dig tillbaka, använd hashtaggar och länkar. Kommentera bilder och inlägg. Svara på frågor och bjud in dig själv att komma förbi kunden!

Leta rätt på onlineforum där du kan delta i diskussionerna och ge konkreta rimliga råd, problemlösningar från badrumsrenoveringistockholmslän.se och idéer och se till att du har en ”underskrift” som är en länk in på din hemsida. Se även till att du har samma hemsideunderskrift på alla utgående mail och på alla dina konton på sociala medier.

Bjud in dig själv att skriva hos någon renoveringsbloggare. Skriv om livet som elektriker, eller om det omfattande regelverket som certifierade elektriker har att förhålla sig till eller be bloggaren fråga sina läsare i förväg om de har frågor du kan svara på i egenskap av elektriker. Få bloggare skulle tacka nej till en sådan möjlighet. Se till att synas ordentligt på Internet! Ditt företag ska vara det första en potentiell kund ska tänka på när det är dags för en elinstallation.

Bli känd på orten

Om du fortsätter i samma anda och skriver själv så kan en debattartikel ge lite reklam. Eller för all del, kontakta din lokaltidning och eller hitta ett sätt att bli omnämnd i en artikel. På vilket sätt utmärker just du och ditt företag sig? Kanske ”Elektrikerna som valde bort företagsbilarna till förmån för cyklar” eller ”En annorlunda elektriker med stort driv”.

Kommunen arrangerar med stor sannolikhet olika seminarier eller frukostmöten för lokalt att renovera och företagande. Om du deltar på dessa kan du börja nätverka lokalt. Passa på att trycka upp visitkort, ta med en näve och åk dit. Passa på att dela ut lite visitkort på ICA, Coop och torget också. Visitkort behöver inte vara dyrt.

Använd dig av ditt redan existerande nätverk av kunder! Kontakta dina kunder och be dem göra lite reklam för dig bland sina vänner. Du kan skicka mail, gratis och gott. Alternativt kan du skicka ut julhälsningar. Se med andra ord till att inte bli bortglömd och gör ett bra jobb så kommer dina kunder att rekommendera dig vidare till vänner, grannar och familj.