Stopp i avloppet är inget att oroa sig över

Att få stopp i avloppet är sällan kul men det är inget man behöver tänka så mycket på – ofta kan en rörmokare lösa problemet på några timmar och det brukar inte kosta några astronomiska summor. Stopp i avloppet får man oftast om man bor i hus, det är sällan att rör i lägenhetshus är så pass smala att det blir stopp i dem. Så för den här artikeln antar jag att du bor i hus och att du fått stopp i avloppet och behöver en rörmokare omgående.

Använd internet för att leta

Det går absolut snabbast att hitta en duktig rörmokare på internet, det är åtminstone min erfarenhet. Om du inte redan har en rörmokare förstås, då är det ju bara att ringa upp dem och be dem rycka ut så snart som möjligt. Stopp i avloppet är inget man bör vänta med, har man otur kan det bli översvämning, och då är det inte bara vatten som kommer upp. Det kommer upp massa annan skit också – så se till att få ditt avlopp spolat så snabbt som möjligt, ofta kan rörmokare rycka ut mer eller mindre direkt när man har problem med stopp i avloppet.

Viktigt att veta om sin rörmokare

När man letar rörmokare finns det några utmärkande saker man bör kika efter. Det första är att ens rörmokare är registrerad för F-skatt så att man vet att det är en riktig firma. Det finns vissa lurendrejare där ut så man kan aldrig vara för säker, ofta står det på hemsidan om de har F-skatt. En annan sak är att de skall följa alla branschregler och helst vara certifierade av bransch-föreningen, detta är inget krav men absolut ett plus. Sedan är det alltid schysst om ens rörmokare ger garanti på utfört arbete, då kan man vara säker på att de kommer att göra ett bra jobb. Varför skulle de annars lämna garanti om de inte var säkra på att deras lagning eller arbete skulle hålla?

Varför du inte skall anlita en rörmokare svart

Det är många som vill köpa tjänster svart men det är faktiskt dumt, av flera olika anledningar. Visst kan det bli lite billigare men i slutändan tjänar man ingenting på det. Dessutom kan man ju använda ROT-avdraget numer och dra av 30 % på arbetskostnaden så skatten är ändå inte så hög, du sparar inte alls lika mycket som rörmokaren gör på att ta det svart, bara så att du vet. Sedan gäller inga försäkringar när en rörmokare arbetar svart hos dig, du får ingen garanti eller några papper på arbetet så om något går snett får du troligen själv stå för skadorna. Dessutom är det riktigt dumt om man bor i bostadsrätt eller äger hus eftersom papper på ett sådant arbete höjer värdet på bostaden, ett svartjobb sänker istället värdet – så man förlorar på att anlita en svartjobbare, nästan varje gång. Tänk på det innan du vill spara en tusenlapp – du kanske förlorar hundra tusen om försäkringen inte täcker en vattenläcka!