Dags att köpa båtvagn?

Funderar du på att köpa en båtvagn, eller båttrailer som det också kallas, finns det en hel del att tänka på. Många köper en båt utan att det medföljer en båtvagn och inser då snabbt att det kan bli en stor kostnad som man kanske inte tagit med i beräkningen. Utbudet är relativt stort och det finns många olika märken på marknaden. Det är dock skillnader mellan olika modeller och de har ibland även olika funktioner. Här kommer därför en guide som kan ge dig några tips på vägen när du ska köpa din första båtvagn. Då det är en stor investering lönar det sig också att ta sig tid att jämföra flera återförsäljare innan man bestämmer sig.

Välj rätt storlek

Det kan låta basalt men det är viktigt att verkligen mäta så att båtvagnen inte är för liten eller för stor. En del båtvagnar kan bara användas för en specifik längd och vikt, t ex md hydraulvagn 8t. Är man osäker så ska man prata med en återförsäljare innan man köper. När det kommer till vikten ska man också vara noga med att se till att man får lov att köra sin båtvagn. Kontrollera därför att du får köra den med totalvikten lastad utifrån din körkortsklass. Till lätta transporter räknas alla båtvagnar som ligger under 750 kg i totalvikt. Du behöver också vara noga med att båten enligt regler inte får sticka ut mer än 20 cm sidledes.

Bromsad eller obromsad båtvagn?

När det kommer till valet mellan obromsad och bromsad båtvagn bör man tänka på att de obromsade passar bäst för mindre båtar. Har man en större båt bör man välja en bromsad. Det är också skillnad mellan vilka hastigheter man får köra i. En obromsad får max framföras i 40 km/h och en bromsad får max framföras i 80 km/h. När det kommer till vilken hastighet du får köra är det inte per automatik tillåtet att köra 80 km/h, utan du bör kontrollera vad som gäller. Bromsade båtvagnar är även säkrare, så det kan vara det bästa alternativet oavsett storlek på båten. Samma regler för däck gäller som för bil. Ska du köra vintertid måste du ha vinterdäck på båtvagnen.

Ny eller begagnad?

Det finns inte ett enda svar på det. Att köpa en begagnad kan vara ekonomiskt fördelaktigt, men kräver att du har kunskap om båtvagnar. Du har heller inte samma garanti om du köper från en privatperson. Är du osäker på själva inköpet är det alltid bra att vända sig till en kunnig återförsäljare. En ny båttrailer har fördelen att du får en mer omfattande garanti och du har också ett bättre andrahandsvärde om du byter båt. Dessutom kan man många gånger få med både nya vinterdäck och sommardäck vilket i längden också gör det mer ekonomiskt fördelaktigt.