Att arbeta som personlig tränare

Personlig tränare, eller PT, som en del kallar det innebär att man hjälper människor med sin träning. Ofta arbetar en PT på en motionsanläggning eller ett gym, och arbetar inom ett särskilt område. En personlig tränare går ibland under namn som fystränare, eller fysinstruktör.

Ett utvecklande jobb

Den som arbetar som personlig tränare bör ha bra kunskap i både fysiologi och näringskunskap. Men det kan skilja en hel del, mellan olika personliga tränare. Ofta arbetar man med ett träningsprogram som kan skräddarsys för kunden, men det är bara en del av grunden. Att arbeta med en personlig tränare ska vara långt mycket mer än att bara få ett träningsschema i handen. Fördelen med att ha en tränare är att man kan anpassa sina mål och justera dem vartefter. Genom att ha ett par ögon som kan se på från sidan, får man ett bra bollplank. Många anlitar en personlig tränare för att komma i form. Detta brukar handla om att man vill gå ned lite i fettvikt, och lägga på sig lite muskler, eller bara bli starkare i kroppen. Även om en personlig tränare kan hjälpa till med mycket, kommer det fortfarande vara kundens ansvar när det kommer till näring, mat och eventuella matrestriktioner.

Bra egenskaper för att arbeta som personlig tränare

Det finns mängder av utbildningar som leder fram till ungefär samma resultat, nämligen PT. En del ordnas av privata samordnare, medans andra återfinns exempelvis på folkhögskolenivå. Det är heller inte ovanligt att aktiva idrottare sadlar om till PT eller personlig tränare göteborg efter att den aktiva karriären är över. För att bli en bra PT behöver man tycka om att träna och att träffa människor. Man bör även drivas av att hjälpa andra att nå sina träningsmål, oavsett vad de kan vara. Att själv tycka om att träna och ta hand om sin kropp, är naturligtvis en grundförutsättning. Man kommer inte nå långt om man är kraftigt överviktig, röker och har dålig hållning. Då får man ta hand om sig själv först innan man kan ta kunder på löpande band. En PT behöver dock inte vara smal eller stor och muskulös. Tvärtom vill många ha en PT som ser ut som de själva, och inte ställer orimliga krav att uppnå.

Bra att tänka på som nybliven PT

Som en nybliven PT som tar sina första klienter, är det viktigt att ha koll på hur man inleder en bra kundrelation. Ett förslag är att man är tydlig med vilka mål man sätter. Att enbart “Komma i form” kommer att betyda så olika för olika klienter. Men att kunna lyfta X kg, eller gå ner X kg eller orka utföra X antal repetitioner, är alla tydliga och mätbara mål. Samtidigt är det bra som PT att ta ned vissa klienter på jorden, som vill nå för högt uppsatta mål, alltför fort. Det kommer bara leda till skador och överbelastningar.